Aronia uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie, często określana jest mianem „apteki z krzaka”, a wartości odżywcze przetworów z aronii są nie do przecenienia. Aronia to bogactwo przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami, bioflawonoidów, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, antocyjanów, które są istną miotłą na wolne rodniki, a także wielu witamin, minerałów i błonnika. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy i przyczyniają się do utrzymania organizmu w dobrym zdrowiu.
Każdy etap produkcji wina ma wpływ na smak, aromat i barwę trunku. Równie istotny jest proces leżakowania. Dojrzewanie wina w beczkach jest dziś modne i odpowiada na istniejący i wzmagający się popyt na wina o charakterystycznych, beczkowych waniliowych aromatach. Dla wielu są one synonimem win z wyższej półki. Niektóre wina rzeczywiście zyskują na dojrzewaniu w beczce, jednak nie wszystkie. Beczkowanie zdecydowanie ma wiele plusów, jest to jednak metoda zwiększająca znacznie koszty produkcji. Dowiedzmy się, jaki jest związek pomiędzy beczką a winem.